Hassan Khan Pompidou’da


Daha önce  Pompidou Çağdaş Sanat Merkezi’ndeki Charles Ray ve Franz Bazelitz’in sergileri ile ilgili görüşlerimizi içeren yazılar yazmıştık. Pompidou Sanat Merkezi o kadar büyük ki sürekli sergi yanında iki kütüphanesi ve değişik salonlarda bir çok sergileri oluyor. Biz de hızımızı alamayıp diğerlerini de sizlerle paylaşmayı arzu ediyoruz.

Hassan Khan “Blind Ambition”
23 Feb – 25 Apr 2022 Le Centre Pompidou – Place Georges Pompidou, Paris

Pompidou Çağdaş Sanat Merkezi Mısırlı sanatçı Hassan Khan’ın kavramsal mültimedia uygulamalarından oluşan sergisini sunuyor. Bu sergi Fransa’da bir ilk ve bünyesinde sanatçının eski ve yeni işlerini toplamış. “Kör Hırs” sergisi Hassan Khan’ın önemli eserlerini bir araya getirmiş.

Eserlerin mekanda yerleştirilişleri de özel, sokaktan geçenlerin de sergiye kısmen  dahil olmasını sağlıyor. Bu cesur proje, Khan’ın sürekli sanat deneyimlerini anlamamıza katkıda bulunuyor.

Hassan Khan, 1990’lardan beri heykel, fotoğraf, video, ses, metin ve mekana özel yerleştirme gibi çeşitli medyalar aracığıyla kavramsal sanatını sunuyor. Gizli gizli dalga geçerek çağdaş dünyanın politik ve sosyal dengelerini sorguluyor, sorgulatıyor.

Hibrid eserleri ve kolajları zaman zaman grotesk zaman zaman rüyamsı duygular yaratıyor. Soyutluyor. Popüler sanatın rahatsız eden tarafından ilerliyor. Shaabi, caz ve hip-hop tarzı müzikleri karıştırarak avangard bir müzik yaratıyor. Serginin girişinde sürekli çalan müziğin kendini tekrarlamadan sergi boyunca yani haftalarca çalacağını okuyoruz. Hassan Khan’ın ince alegorileri, zamanımızın küreselleşmiş kaygısına keskin bir ayna tutuyor.

Gündelik hayattan ortaya çıkan her nesne, şiir ve hiciv arasında kısa ve keskin bir kurgu kuruyor.

1975 doğumlu Hassan Khan, Kahire ve Berlin arasında yaşıyor ve çalışıyor. Çalışmaları, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid (2019), Kestnergesellschaft, Hannover (2019), Museum für moderne Kunst, Frankfurt (2015), SALT Beyoğlu, İstanbul gibi kurumlarda sergilere konu olmuştur. (2012), Queens Museum, New York (2011), da diğer sergilerini açan kurumlar. Uluslararası festivallerde konserler veriyor.

Kısa bir süre önce Twelve Clues (2016) adlı kısa öykü koleksiyonu, Antology of Published and UnPublished Writings of Hassan Khan (2019) ve Superstructure Ep (2019) albümleri olarak yayınladı. Hassan Khan, 57. Venedik Bienali’nde (2017) Gümüş Aslan kazandı.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir