Paris Photo 2023 İkinci bölüm…

 

 

 

 

 

 

 

Bu yıl 26.cısı düzenlenen Paris Photo 2023 sırasında dünya genelinden 191 galeri Grand Palais Éphémère’de bir araya geldi. Kültür Bakanı, fuar direktörü Florence Bourgeois ve fotoğraf sanatçısı Jane Evelyn Atwood’u sanat ve edebiyat nişanıyla ödüllendirdi. 2023 yılında fuar, 2022’ye göre %7’lik bir artışla 65.000 ziyaretçi çekti, bu da Paris’in fotoğraf pazarındaki merkez olduğunu kanıtı olarak kabul gördü. Fuara her yıl daha fazla sayıda koleksiyoner ve VIP katılımcı ilgi gösteriyor. Bu yılın öne çıkan özelliği, dijital fotoğrafçılığa  yeni ayrı bir bölümün ayrılmış olmasıydı. Bu fuar sürekli fotoğrafın çeşitli uygulamaların vurgulamaya özen gösteriyor. Paris Photo, fotoğraf konusunda dünya çapında önemli bir rol oynamaya devam ediyor ve 2024’te bakımı tamamlanan Grand Palais’de daha zengin bir programla yeniden düzenlenecek.

Paris Photo’nun bu yılkı 4 günü büyük fotoğraf sanatçıları koleksiyonerler tarafından fazlasıyla ilgi gördü. Fuar boyunca birçok önemli satış gerçekleşti, hem kişisel olarak hem de Avrupa ve Amerika’daki kurumlar ciddi sayıda fotoğraf satın aldılar..

Julian Sander’da Grete Stern’in serisi bir Amerikan kurumu tarafından 250.000 €’ya satıldı. Howard Greenberg’te Dave Heath’in “A dialogue with solitude” serisi 190.000 €’ya alıcı buldu. Pascal Convert’in “Panorama de la falaise de Bâmiyân” adlı dev eserinden RX & SLAG, 22.000 €’dan sattı ve bir Amerikan kurumu, 22 panelden oluşan tam kurulumu aldı.

Gagosian galerisi, Richard Avedon, Roe Ethridge, Sally Mann ve Nan Goldin gibi büyük isimlerin eserlerini Amerikan ve Avrupalı kurumlara başarıyla sattı. Tarihi eserler de talep gördü; Bruce Silverstein galeriden Man Ray eserleri, Gilles Peyroulet galeriden André Kertész’in 1928 tarihli “Sous-sol dans le métro” adlı eseri gibi eserler alıcı buldular.

Paris Photo’da diğer galeriler de başarılı satışlar gerçekleştirdi, örneğin Lille merkezli Bacqueville galerisi David de Beyter gibi çağdaş sanatçının büyük format eserlerini ve Thomas Devaux’nun eserlerini sattı. Tegenboschvanvreden galerisi Paul Kooiker solo sergisiyle ve Ruttkowski;68 galerisi François Halard çalışmalarıyla tüm eserlerini sattı.

Edwynn Houk galerisi, Valérie Belin ve Sally Mann gibi büyük isimlerin eserleriyle ilgi çekmeye devam etti. Binôme ve Magnin-A, Omar Victor Diop & Lee Shulman’ın “Being There” serisini başarıyla sundu.

İlk kez katılan İtalyan M77 galerisi, Nino Migliori’nin tek bir eserini 60.000 € ya sattı. Luisotti galerisi de Mark Ruwedel’in “Nine Bomb Craters” adlı eserini 45.000 €’ya sattı.

Juergen Teller’in solo sergisi Suzanne Tarasiève galerisinde ilgi çekti ve eserler 6.500 €’ya satıldı. Belçika’nın La Patinoire Royale Bach galerisi Melissa Shook ve Ken Ohara’nın eserlerini 4.000 ila 100.000 € arasında sattı. Curiosa bölümündeki genç sanatçılarda eserlerini 2 ila 8 bin euroya satma fırsatı yakaladılar.

Paris Photo’nun “Conversations/Artists Talks” bölümü büyük başarı elde etti ve konuşmalar fuar boyunca hem İngilizce hem de Fransızca olarak sunuldu. Ayrıca, Paris Photo Paris’in geneline yayılan fotoğrafla ilgili sergileri tetikleme gibi bir özelliği olduğunu da gördük. Paris Photo sayesinde  ziyaretçiler, fotoğraf sanatının zengin mirasını keşfetme fırsatını yakaladı. Fuar süresince 50’den fazla sergi ve etkinlik sunuldu.

Ayrıca, Paris Photo’nun “Online Viewing Room”u, 8-12 Kasım tarihleri arasında 14.000’den fazla internet kullanıcısına erişim sağlayarak büyük bir başarı elde etti. 205 sanal standın seçkisini sunan bu platform, Walter’s Cube tarafından geliştirildi. İzleyenlerin yarısı dünyanın çeşitli yerlerinden erişim sağlayan fotoğraf severlerdi.

Fuarın “Editions” adlı bölümü 35 farklı yayınevinin katılımıyla gerçekleşti ve büyük bir ilgi gördü. 4 gün boyunca 403 kitap imza etkinliği düzenlendi ve fotoğraf dünyasının önde gelen isimleri, Sophie Calle, Gregory Crewdson, Caroline Drake, Renato D’Agostin, Omar Victor Diop, Shadi Ghadirian, Vivian Galban, Bruce Gilden, Guido Guidi, Harry Gruyaert, Roberto Huarcaya, Paul Kooiker, Ray Mortenson, Kourtney Roy, Alex Webb, Annie Hsiao-Ching Wang, Yelena Yemchuk, Joan Fontcuberta, ORLAN, Steve McCurry gibi isimler, imzalarını sevenleri için attılar.+

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir