Bazı sanatçılar başarılıdır da bazıları neden değildir?
Neden bazı sanatçılar başarılıdır da bazıları değildir?
Sanatta başarının ölçütleri çeşitlilik gösterir ve özneldir. Bazı sanatçılar kişisel tatmin ve yaratıcı ifadeyi önem verirken, diğerleri tanınma ve onay arayışındadır. Sanat dünyasında geleneksel başarı ölçütlerini şu şekilde sıralayabiliriz; galerilerde görünmek, müzelerde sergilenmek, eserin satışları, müzayede piyasasına var oluş ve koleksiyonerlerin eserlere ödediği değerler. Bu ölçülebilir başarılar, sanat dünyasındaki bazı etkenler ve ağlar tarafından yönlendirilirler.
Sanatçıların keşfi, farklı bireyler ve kurumlar tarafından gerçekleştirilir. Bazı sanatçılar, esas rollerinin yeteneklerini ifade etmek ve sanat yaratmak olduğuna inanırken, kendilerini keşfetme işini topluma bırakırlar; bazı sanatçılar ise çalışmalarını tanıtmak için sürekli fırsat arayışındadırlar. Sanatçıların sanat dünyasında ortaya çıkmaları, sanat kurumları, galeriler, küratörler, eleştirmenler, koleksiyonerler ve sanatseverler sayesinde olur. Bu kişiler ve kuruluşlar, etkileyici veya değerli buldukları sanatçıları arayıp bulma ve tanıtma rolü üstlenirler.
Sanat dünyasının karmaşık dinamiklerini anlamak için ağ analizi kavramını bilmek gerekir. Bu yolla sanatsal başarının tahmin edilebilmesi mümkün hale gelmiştir. Bir sanatçının erken kariyerini ve çalıştığı kurumları inceleyerek, araştırmacılar gelecekteki başarıları hakkında doğru tahminler yapabilmişlerdir. Anglo-Sakson literatürde Gatekeeper denilen kişi ve kurumlar birbirleriyle olan bağlantıları ve belirli sanatçılara verdikleri önem, bir sanatçının sanat piyasasına erişimini ve başarı şansını belirler.
Sanatçılar için geleneksel olan galerilerde sergi olanağı sağlamaktır, ancak araştırmalar başarının alternatif yollarla da elde edilebileceğini göstermiştir. Alaylı olan ve düşük sosyoekonomik ortamlarda büyüyen bazı sanatçılar, çalışmalarını çeşitli kurumlarda sergileyerek ve sanat dünyasında kendilerine yer açmış ve tanınırlıklarını sürekli arttırarak zirveye çıkmışlardır. Sanatçılar çalışmalarının yer aldığı ağları anlamak ve kullanmak zorundadırlar. Ancak bu şekilde istenilen kitleye ulaşabilirler ve tanınabilirler.
Yetenek, sanatsal başarıda önemli bir faktördür. Olağanüstü yeteneğe sahip sanatçılar genellikle daha kolay üst seviyelere çıkabilir ve sanat dünyasının etkili kişileri tarafından tanınabilir ve desteklenebilir. Yetenek, bir sanatçının çalışmalarının değer görmesini ve takdir edilme şansını artırır.
Sonuç olarak, sanatta başarı şansı çok yönlüdür. Bireysel hedeflere ve bakış açısına bağlı olarak bu şansın oranı değişebilir. Kurumlar ve satışlar aracılığıyla tanınma ve onaylanma nasıl olur?
Bazı özellikler geleneksel başarı ölçütleri olarak kabul edilirken, bazen de kişisel tatmin, yaratıcılık açısından doyum ve toplumda etki yaratabilmek sanatçılar için önemli olabilir.