1997 Fashion Big Bang

 

Palais Galliera’da 7 Mart – 16 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenlenen  1997 Fashion Big Bang sergisine ilgi büyük. Bunu anlamak kolay çünkü Moda denilince akla Paris,  Londra, Milano, New York geliyor. Bu sergi, çağdaş moda tarihinin dönüm noktası olan 1997 yılını anlatıyor. Bu yıl hem 1990’ların modasının zirvesi hem de yeni milenyuma geçişin eşiği oldu. 1997’de bugün bildiğimiz moda sahnesini şekillendiren koleksiyonlar, defileler, atamalar, açılışlar ve etkinliklerin hızlı bir şekilde ardı ardına geldiğini görüyoruz. Bu etki o kadar büyük ki 1997 yılı 21. yüzyıl modasının başlangıcı olarak kabul edilebilir.

Yıl, sembolik koleksiyonlarla öne çıkıyor: Comme des Garçons’un “Body Meets Dress, Dress Meets Body” koleksiyonuyla deforme edilmiş bedenler, Martin Margiela’nın “Stockman” koleksiyonuyla kavramsallaştırılmış giysiler, ya da Raf Simons’un “Black Palms” koleksiyonuyla yeniden tanımlanan erkek güzelliği standartları… Vogue Paris dergisi, 1997 ilkbahar-yaz haute couture sezonunu Paris’in ekonomik kriz ve yoğun küresel rekabet döneminde uluslararası moda başkenti olarak yerini yeniden kazanması için ihtiyaç duyduğu “Big Bang” olarak tanımlıyor. 1997 yılı gerçekten de modada iyi bir  yıldır; 1980’lerin yıldız tasarımcıları Jean Paul Gaultier ve Thierry Mugler gibi isimler haute couture’e girerken, yeni bir İngiliz tasarımcı kuşağı Alexander McQueen’in Givenchy’de ve John Galliano’nun Christian Dior’da olduğu gibi tarihi ve büyük  Fransız moda evlerinin başına geçiyorlar.

Küreselleşme fenomeni hızlanıyor, 2000’li ve 2010’lu yılları önceden gördüğü anlaşılıyor. Devrimci bir yıl diyebiliriz. Daha sonraki 20 yıla damgasını vuruyor. Genç ve o zamanlar pek tanınmayan sanat yönetmenleri ortaya çıkıyor, büyük moda evlerinin başında ya da kendi başlarına: Hedi Slimane, Stella McCartney, Nicolas Ghesquière, Olivier Theyskens… Bugünkü modayı şekillendiren isimler.

Bir dizi olay yeni bir çağın başlangıcını işaretliyor; örneğin 20 yıl boyunca modanın merkezi olan konsept mağaza Colette’in açılışı ya da Gianni Versace’nin trajik ölümüyle bir kopuş.

Kronolojik olalarak düzenlemiş olan bu sergide Palais Galliera koleksiyonlarından seçilen 50’den fazla siluet ile müzelerden, uluslararası koleksiyonerlerden ve moda evlerinden alınan ödünç parçalar var. Sergi ayrıca çok sayıda video ve eşsiz arşiv belgeleriyle zenginleştiriliyor.

“1997. Fashion Big Bang” sergisi, modanın tarihindeki bu “bomba gibi” yılın ritmini belirleyen en önemli olayları yaşamaya  davet ediyor.

r.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir