Nan Goldin, ‟All the beauty and the Bloodshed”

 

Nan Goldin, ‟All the beauty and the Bloodshed”

Mehmet Ömür

Nan Goldin, Amerikalı bir fotoğrafçı. Goldin’in fotoğrafları, kendisinin ve en yakınlarının, özellikle de LGBTQ topluluğu ve eroin bağımlılığı alt kültürünün  portreleridir. Goldin’in fotoğrafları, görsel otobiyografi görevini üstlenir. Goldin’in en ünlü eseri The Ballad of Sexual Dependency (1980-1986), 1980’lerde New York’taki hayatını anlatan 700 fotoğraftan oluşan 40 dakikalık bir slayt gösterisidir. Bu slide gösterisi bir kitap halinde fotoğrafseverlere de sunulmuştur. Goldin, aynı zamanda bir aktivisttir ve Sackler ailesinin opioid krizindeki rolüne karşı mücadele etmiştir. Goldin, OxyContin bağımlılığı yaşamış ve P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) adlı bir örgüt kurmuştur. Bu örgüt, Sackler ailesinin sanat kurumlarına yaptığı bağışları protesto etmektedir. 

All the Beauty and the Bloodshed, Laura Poitras’ın Nan Goldin’in sanatını ve aktivizmini anlatan bir belgesel filmi. Film, Goldin’in OxyContin bağımlılığı ve Sackler ailesine karşı yürüttüğü protestoları gösteriyor. Film, eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı. Örneğin, Rotten Tomatoes film için şöyle yazmış: “All the Beauty and the Bloodshed amacına ulaşan bir film. Goldin’in yıllar boyunca yaptığı işlerin çarpıcı bir şekilde yansıtıyor.” The Guardian’da ise film için şöyle söylemiş: Nan Goldin’in Sackler pharma ailesine karşı hesaplaşması. Film, Oscar’a aday gösterildi ve Paris’te Mart 2023’te vizyona girdi.

Film, Nan Goldin’in sanatını ve aktivizmini yedi bölüme ayırarak anlatıyor. Her bölüm, Goldin’in hayatının bir dönemine ait fotoğraflar veya arşiv görüntüleriyle var ardından P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) adlı örgütle yaptığı protestolar ve hesaplaşmalar var. Film, Goldin’in OxyContin bağımlılığının etkilerini ve Sackler ailesine karşı verdiilen sıradışı hukuk  mücadelesini gözler önüne seriyor. Filmde, Goldin’in Met, Louvre ve Guggenheim gibi müzelerde yaptığı eylemler de yer alıyor. Filmi seyrettiğiniz sinemadan yumruk yemiş gibi çıkıyor olabilirsiniz.

All the Beauty and the Bloodshed – Movie Reviews – Rotten Tomatoes. https://www.rottentomatoes.com/m/all_the_beauty_and_the_bloodshed/reviews.

All the Beauty and the Bloodshed review – The Guardian. https://www.theguardian.com/film/2023/jan/28/all-the-beauty-and-the-bloodshed-review-nan-goldin-sackler-pharma-family-laura-poitras-documentary-oscar-nominated.

‘All the Beauty and the Bloodshed’ Review: Nan Goldin’s Art and …. https://www.nytimes.com/2022/11/22/movies/all-the-beauty-and-the-bloodshed-review-nan-goldin.html.

 All the Beauty and the Bloodshed – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/All_the_Beauty_and_the_Bloodshed.

All the Beauty and the Bloodshed Is a Must-See Oscar Movie. https://time.com/6261100/all-the-beauty-and-the-bloodshed-review/.

All the Beauty and the Bloodshed Reviews – Metacritic. https://www.metacritic.com/movie/all-the-beauty-and-the-bloodshed.

ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED : STREAM IT OR SKIP IT?. https://decider.com/2023/03/20/all-the-beauty-and-the-bloodshed-hbo-max-review/.Nan Goldin ve

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir