İYİ KAMERAYLA NASIL  KÖTÜ FOTOĞRAF ÇEKEBİLİRSİNİZ?

İYİ KAMERAYLA NASIL  KÖTÜ FOTOĞRAF ÇEKEBİLİRSİNİZ?

Mehmet Ömür

Bu soruya “Çok güzel yetişmiş bir bağın çok kaliteli üzümleriyle nasıl kötü şarap yapabilirseniz öyle veya dünyanın en pahalı golf sopasıyla topu deliğe nasıl sokamazsanız aynen öyle” diye cevap verebiliriz.

Gurur, bir konuda pek iyi olmadığımızı kabul etmeyi zorlaştırır. Fotoğrafçılık da bu konuda bir istisna değildir.

“Keşke daha iyi bir fotoğraf makinem olsaydı, daha iyi bir fotoğrafçı olabilirdim” lafını sıkça duyuyoruz. Pek çok insanın anlamadığı şey, kullanılan  kameranın fotoğrafçılığı geliştirmenin yolu olmadığıdır. Yeni fotoğraf makinesine para vereceğinize o parayla fotoğraf kitapları alın ve fotoğraf kurslarına gidin. Aynı fotoğraf makinanızla daha iyi fotoğraflar çektiğinizin farkına varacaksınız.

Kamerayı suçlamak kolaydır. Daha iyi bir kamera satın almak daha iyi fotoğrafçı olmayı sağlayacak mı? Tabii ki değil.

Aslında fotoğraf makineniz ne özellikte olursa olsun daha iyi fotoğraf çekmeniz mümkün. Dijital sistemler o kadar gelişti ki, kameraların hepsi ileri ayarlar yapabiliyor ve çok gelişmiş objektiflere sahipler. Bunlar, yakın zamana kadar sadece DSLR fotoğraf makinelerinde bulunan özelliklerdi.

Şimdi iyi fotoğraf çekmek istediğinizi varsayarak soruyorum. Fotoğraf makinenizle gelen kullanım kılavuzunu baştan sona okudunuz mu? Çoğunuzun hayır dediğini duyuyorum.

Önce bununla başlayın ardından internet üzerindeki milyonlarca ücretsiz kaynaklara ve bilgilere ulaşmaya çalışın, her birinden bir şeyler öğrenebilirsiniz. Kursları, kitap ve e kitapları, workshopları unutmayın.

Fotoğraflarınızı düzenlemeyi unutmayın ve bir alışkanlık haline getirin. Dijital fotoğraflar genelde biraz ruhsuz olabiliyor anları düzenleme programlarıyla biraz cilalalm iyi olur. Bu işlemi yapmadan fotoğraflarınızı paylaşmamanızı öneririm.

İyi fotoğrafçı olmak ve iyi fotoğraf çekmenin fotoğraf makinenizle doğrudan ilgili olmadığını kısa sürede anlayacağınızı düşünüyorum.

Öncelikle ışığı ve kompozisyonu öğrenin derim.

İyi kameraların kötü fotoğraflar çekmesinin nedenleri

Kompozisyon bilgisi iyi fotoğraf için çok önemlidir. Fotoğraf makinesinin fiyatının kompozisyon bilgisiyle doğrudan bir ilişkisi olmadığını bilmeniz gerekiyor. Fotoğraf çekerken çevreye bir turist gibi değil bir sanatçı gibi bakmaya çalışın. Sanat kitaplarına daha sık başvurun.

Ancak bundan sonra daha iyi fotoğrafçı olabilirsiniz.

Tabii ki iyi bir DSLR makinenin çektiği fotoğraf kompakt bir fotoğraf makinesinin veya cep telefonunun çektiği fotoğrafla aynı olmayacak teknik açıdan daha iyi olacaktır. Ama iyi fotoğraf sadece teknik özellikleriyle öne çıkmaz. Size verdiği hazla, anlattığı hikaye ile, diğer fotoğraflarla kurduğu ilişkiyle de öne çıkar. Bu konuları düşünün, ona göre fotoğraf çekmeye çalışın.

Hangi kameraya sahip olursanız olun, biraz bilgi ve biraz pratikle daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Önce bütçenize göre bir fotoğraf makinesi alın, fotoğrafçılığınızı geliştirdikten sonra daha iyi bir fotoğraf makinesi almayı hak edebilirsiniz.