Dünyaya açılan penceremiz; kafa çiflerimiz…

beni iki kişi bırak 

biri ateş olsun sarsın 

biri bunu yangın sansın  H.E.

Hepsi oniki tane.. 12 adet kafa çifti. Hepsi ikiz.. Biri sağda biri solda duruyor. İşleri güçleri bizim mutluluğumuzu sağlamak. Dışardan içeri içerden dışarı çalışarak sadece bizi mutlu etmeye uğraşıyorlar.

Bizim de onları düşünüp, onlara yardım etmemiz, katkıda bulunmamızda yarar var. Böyle davranıldığında bilim adamları depresyondan kurtuluş olabileceğinin artık farkına vardıklarını ifade ediyorlar. Derin beyin uyarımı veya vagal sinir uyaranı da çok lafı edilmeye başlanan kavramlar arasında. Derin beyin derin devlet gibi değil hem de hiç değil. Beyin ve derin beyin vucudun diğer tüm parçalarıyla yakın ilişki halinde. Yaşamın gündelik olayları da tersine doğru yol alarak beynimi uyarıyor. Bu uyarılar bazı durumlarda tedavi aracına dönüşüyor.

Yeni tedaviler arasında beyinle dış dünya arasında ilişki kurmamızı sağlayan 12 kafa çiftinin ve beyinsapı yapılarının uyarılması teknikleri var. Biraz bu tekniklerden, biraz da bu teknikler dışında bu yapıları daha doğal ve yumuşak biçimde nasıl uyarabiliriz onlardan bahsetmek istiyorum

Birinci kafa çifti burnumuzun derinliklerinde bulunuyor, koku alma duyumuz bu sinir aracılığı ile çalışıyor ve bize ulaşıyor. Bugün aromaterapi alternatif tıp uygulamaları arasında kendisine çok önemli bir yer bulmuş durumda. Yaşlı bunama hastalarının nöropsikiatrik semptomlarını ortadan kaldırmada levanta yağı aromaterapisinin ne kadar yararlı olduğu bilimsel literatüre girmiş durumda. Bu konuda yazılmış çok makale var. Zararı olmadığını bildiğimiz bu tedaviyi denemekte ne zarar var? Uyku uyumakta güçlük çekenler veya gevşemek isteyenler levanta koklasınlar. “Ayılana gazoz bayılana limon” ; Deli Selim’in bestelerinden olan bu Türkçe Çingene havası, 1930-1940 yıllarının kanto melodilerindendir ve limonun bayılanlara ne kadar iyi geldiğini vurgulayan bir parçadır.

Koku ruhu ferahlatır, sevgilini kokusunu yatağınızda hissederseniz daha huzurlu uyku bulacağınız kesindir. İşte ilk kafa çiftimizin marifetleri bunlar. Bu sinir dışarıdan içeriye bilgi taşıyarak çalışır ve bizi mutlu eder.

İkinci kafa çifti ise görme siniridir. O da dışarıdaki uyaranları beynimize yeni içeriye taşır, işte bu nedenle güzel şeyler bakarak gönlümüzü hoş edebiliriz. İşte yine bu yüzden “ Güzele bakmak sevaptır” diye de bir deyişimiz vardır.Ancak bakmak başka şeydir görmek başka birşey.. İneklerinde trene nasıl baktığını hepimiz biliriz.

Üçüncü kafa çifti, dördünce ve altıncı kafa çiftleri aile gibidirler. Üçü de çeşitli göz hareketlerinden sorumludurlar. Bu kaslarımızla “Clark”  atılır, bu kaslarla göz süzülür. Çalıştıkları zaman oluşan göz hareketleri ile olumsuz yaşantılara, travmatik olaylara karşı hastaların duyarsızlaştırılmalarını sağlarlar. Yaklaşık 25 yıldır, ruhsal sorunların tedavisinde başarıyla uygulanan  bir psikoterapi tekniğidir. EMDR terapisinin başarısı Vietnam savaşı gazileri ve cinsel istismara uğramış kişilerle yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bazı istemli göz hareketleri ile, kişinin aklından geçen rahatsız edici düşüncelerin yarattığı olumsuz duyguların azaldığı anlaşılmıştır. Bu kafa çiftleri çalıştıkları zaman beyin sapında muhtemelen oluşan uyaranlar olumlu etkiler yaratmaktadır.

Beşinci kafa çifti yüzümüzden gelen dokunma hislerini beynimize taşır. Uyarılması hoş duygular oluşturur. Yüz masajı yaptırdığınızda anlarsınız. Akupunktur da bu yolu kullanır ve psikolojik olarak semptomların azalmasında olumlu sonuçlar verir. Kadınların yüzlerine salatalık maskeleri uygulamaları, yumuşatıcı ve nemlendirici merhemler sürmelerinin altında bu gerçek yatar. Kadınların iç sıkıntılarına birebir gelir.  Hiç zararı olmayan bu yöntemi mutlu olmak isteyen herkese önerebilirim.

Yedinci kafa çifti yüz mimiklerinin oluşmasını sağlar. Duygular yüz mimiklerinin değişmesini sağlar, yüz kaslarının harekti de aynı şekilde duygularımızı etkiler. Bu sinirin duyuları taşıyan parçasıda tad alma ile ilgili olup, dilden beyne yolculuk yapar. Hem de ne yolculuk, 15 cm kadarlık mesafe insanı dünyanın bir ucunu bırakın bazen uzaya kadar götürür getirir. Damak zevki gelişmi kimselerin mutlulukları sadece piknik yapılarına ve kilolarına bağlanamaz. Dil-damak ekseninde yoğun trafik yaşayan tad duyları insana cennetin kapılarını gösterir. İşte bu nedenden “Yeme de yanında yat” denilir.

Sekizinci kafa çiftinin uyarılması 35 yıldır tam işitme kaybı olan özürlü kişilerde uygunan bir yöntemdir ve bugün artık tamamen kendini kanıtlamıştır. Doğal yollardan uygulandığında müzik, güzel sözler insanda olumlu duygular yaratırken, gürültü mutsuz eder, uzun sürerse depresyona sokar. Bazen “sessiz”liğin sesi bile insan için mutluluk kaynağıdır.

Sekizinci kafa çiftinin bir parçası olan denge siniri ise uyarıldığında başımızın ve vücudumuzun yerini ve hareketlerini beynimize bildirir. Dengeyi sağlar. Olumlu uyarıldığında yani beşik sallanmasında, hamakta, yoga hareketleri sırasında mutlu ederken, olumsuz uyarıldığında baş dönmesi ve bulantı- kusmaya neden olur.

Dokuzuncu kafa çifti boğazımıza gider, boğazımızdan gelir. Yutma, yutkunma işleriyle uğraşır. İç sıkıntısı olan kadınlara “ boğazımda bir şeyler düğümleniyor, yutuyorum yutuyorum, yutamıyorum” dedirtir. Yeme içme zevkinin gelişmesine de katkısı olur. İşte bu nedenle yeme içmeyi seven insanlar yeni tadlara, yeni zevklere daha açıktır

bd380c81db012b113b6ab112b847e52b_medium.jpg

Yani kısaca yedinci ve dokuzuncu çiftler bizi gastronom bile yapar alim allah..

Onuncusu, sonuncu değildir ardından 2 tane daha gelir. Ama onuncu kafa çifti çok öenmlidir. Son yıllarda elektrik verilerek uyarılmasının depresyone iyi geldiği anlaşılmış ve bu konuda büyük bir ümit kaymağı olmuştur. kalp ve barsakların parasempatik sinir sistemini etkilediğinden barsak çalışmalarını hızlandırır. Bu sinirinizi uyarmak istiyorsanız bolca antreman yapın. Spor, yoga ve meditasyonun bu siniri uyardığını unutmayın.

Onbirinci kafa çifti kafayı ön arkaya iter çeker, baş hareketleriniz, kafa çevirme, esnetmenin bu siniri uyarıcı etkisi vardir. Yani mutlu olmak için yine spora dönüyoruz. Spor spor spor…

Geliyoruz sonuncusuna, bizim zon yıllarda uyku apneli hastaları iyileştirmek için üzerinde çalışığımız onikinci kafa çifti işte karşınızda. Dilimizi oynatmaya yarayan bu sinir konüşma, yeme içme, şarkı söyleme ve daha başka birçok zevk veren işlerde çalışır. Ülkemizde çok az sayıda var olan ses terapistleriyle çalışmak, ses terapisi almaksadece sesimizin güzel çıkmasını sağlamaz bir de üstüne üstlük duygusal dünyamızı daha güzelleştir ve bizi mutlu kılar.

Özet olarak derin beynin değişik yollarla uyarılması ruh dünyamızı daha sağlıklı yapar, kafa çiftlerimiz de buna aracılık yapar, yol verir. Kafa çiftleri mutluluğa giden otoyollardır. Onları kullanın, yolunuz açık olsun.