1412548584329_021412568958083_10

Benimle sussun şarabın mistik gevezeliği.
Ey avuntular tekrarı dünya, çöl yağsın ki içime çocukluğunuz bende kalabilir, kalsın saflığın tahtadan atı.. E.T.
Şarap konuşur, David La Chapelle de şarapla konuşur. Ona etiket yaratacağına söz verir.
David La Chapelle, özellikle fotoğraf tutkunlarının yakından tanıdığı, günümüz ‘marjinal’ sanatın önde gelen isimlerinden. Düşsel çalışmalarından ötürü ‘Fotoğrafın Fellini’si’ diye adlandırılan sanatçı; ünlü isimlerin korku, ölüm, varoluş ve inanç temalı portreleri, çarpıcı Son Yemek yorumları, sansasyonel klip ve kısa film çalışmaları ile adından söz ettirir.
Pop kültürünün yaratıcısı Andy Warol’un keşfettiği Chapelle’in son arzu nesnesi şarap. Toscana bölgesindeki Rocca di Frassinello şaraphanesine yaptığı ziyaretten çok etkilenen Kanadalı sanatçı Los Angeles’taki stüdyosuna kapanıp ‘Rapture of the Grape’ı yarattı. “Bağ emekçilerinin şaraba ve tarihine, estetiğe, mütevazılık ve mükemmellik arayışına duyduğum saygıyı görüntülere dökmem gerekiyordu” diyen Chapelle‘Rapture of the Grape’ı Domini Castellare di Castellina ve Château Lafite Rothschild’ın ortak projesi olan Rocca di Frassinello Şaraphanesi ’ne armağan etti. Onlar da 10. yıl şerefine kısıtlı sayıda (5 bin şişe) çıkarılan şarapların etiketinde kullandılar.
Toscana bağlarında bir hafta geçiren Chapelle şarap yapım ruhuna aşık olduğunu söylüyor. Toscana toprağının DNA’sı ve kültürü için de ‘Gerçek Rönesans için geleceğin yolu’ tanımını yapıyor. Chapelle’e göre sanatın malzemeleri ile şarap yapımınkiler aynı. Haksız da sayılmaz!
Mahzenin 10 bağını temsil eden tablosunda, Maremma toprağının sıcak renkleri ile, üzüm salkımları ile çevrili bir kadınla erkeği tuale aktarmış. Şaraphanede sürekli sergilenen tablo şaraba adanmış bir şiir gibi.
Aşkını anlatmaya yeltenme sakın / Ancak söylenmemiş aşklar aşktır. W.B.
La Chapelle’in kullandığı teknik analoğa bir dönüş. Negatifler sonradan kesilip elde boyanıyor, kurutuluyor. Kolaj, sanatçının özellikle görünmesini istediği seloteyp ile yapılıyor.

Bu özel seri için çok verimli olan 2010 hasatı kullanılmış.
Şarap sevenlerin büyük sıkıntılarından birisi açılan şişenin makul bir süre içinde tüketilmesi gerekliliğidir. Oysa şarap sever üzerinde David La Chapelle imzalı kıymetli bir Bordeaux şarabının 2 kadehini bu akşam evlilik yıldönümünde geri kalanını önümüzdeki ay başka önemli bir fırsatta tüketmek ister. Şarabı sarhoş olmak istemediğinden ve sağlık için günde 1-2 kadeh şarabın yaşam uzatacağını bildiğinden azar azar tüketmeyi tercih etmektedir. Oysa açılan bir şişe tercihan 24 saat içinde tüketilmelidir. Yoksa şarap kendinden geçer. Coravin adlı Amerikalı şirket bu konuya ciddi bir çözüm getirmiş, bir yıl içinde 40.000 adet aygıtı Amerikan pazarında satarak kendini amorti etmiştir. Önümüzdeki yıl Avrupa piyasasına girerek önemli gelirler elde etmeyi beklemektedir.

coravincoravin2

Nasıl bir aygıttır bu dediğinizi duyar gibi oluyorum.

Aygıt şarap şişesinin mantarını çıkarmadan istediğiniz kadar şarap içmenizi sağlamaktadır. İnce bir iğne mantarı parçalamadan şişenin içine girip ihtiyaç kadar şarabı almanızı sağlamakta, iğneyi şişeden çıkardığınızda aygıt boşalan kısma argon vererek şarabın oksijenle karşılaşmasına izin vermemektedir. İğne mantara hiç bir şekilde zarar vermemektedir.
Böylece yıllar boyunca belirli aralıkla aynı David La Chapelle’in şişesinden birer kadeh şarap içilebilmektedir.
Buluş Greg Lambrecht adlı Kaliforniyalı bir biyomedikal mühendisine ait. Aletin tasarımına  14 yılını veren Greg sayesinde şarap şişeden çıkmakta geri kalan şarap hiç bir şekilde etkilenmemektedir. Etkilenmemesi bir yana şişe içindeki olgunlaşma sürecini sürdürmeye devam etmektedir.
tanesi 300 € civarında satılan ve adı Coravin “Şarap ulaşım sistemi” konulan aletin yıllık 9 milyon € ciro iş yapması beklenmektedir.
Bu sistemle Coravin şarap tadım usullerini toptan değiştirmeye, bu alanda devrim yapmaya niyetli gibi görünmektedir
.

Devrim hangi alanda olursa olsun iyidir.