Eski Festivalin Yeni Tanıtımı

Eski Festivalin Yeni Tanıtımı

Mehmet Ömür

“İnsanlar kutup ayılarının ağlamalarına, gergedanların inlemelerine, kırlangıçların hıçkırmalarına, yardım isteyen arılara, kızıl ağaçların gökyüzüne yalvarışlarına duyarsız kalırlarsa,  hayvan ve bitkilerin kitlesel yok oluşlarına tanık olmaları kaçınılmaz olacakıtr.

Bernard Pivot- Fransız gazeteci, yazar

La Gacilly fotoğraf festivali halkla ilişkilerini yürüten Diana Jacquet “Fotoğraf Dergisi” için festivalle ilgili tanıtıcı bir yazı yazmamı istediğinde bunu memnuniyetle yapabileceğimi söyledim. Bu festivale yıllardır duyar ve doğayla ilgisini bilirdim. Her yıl gittiğim Arles fotoğraf festivaline bir de alternatif arayışı içinde olduğumdan bu fikir çok hoşuma gitti.

La Gacilly Fotoğraf Festivali, kurulduğu 2004 yılından beri dünyanın çevre sorunları üzerine tematik sergiler yapmaktadır. Her yıl 1 haziran-30 Eylül arasında çevre konulu hepsi doğa içinde 30 kadar açık hava sergisi düzenlemekte ve 4 bin kişilik küçük bir fransız köyüne 300 binden fazla izleyiciyi çekmeyi başarmaktadır. Bu yıl 1000 den fazla dev boyutta fotoğrafları görme fırsatı var. La Gacilly fotoğraf festivali coronavirüsün hayatımızın tam da içine girdiği şu dönemde doğanın dengelerini düşünmek için bize bir fırsat tanıyor. Bu yıl sergilerin hemen hemen yarısı Güney Amerika ile ilgili konulara ve Güney Amerikalı fotoğrafçılara ayrılmış.

Festivali kaygılarımız üzerine oturmuş durumda. Bizi dünya ile ilgili tartışmaya çağırıyor. Bize değişik hisler, sorular, duygular sunmaya çalışıyor. Temel düşüncelerimizi yeniden gözden geçirmemize yardımcı oluyor.

Bu festival kendi amacını şöyle tanımlıyor; “Amacımız basit, misyonumuz insanları fotoğraf aracılığıyla heyecan verici bir gelecek etrafında birleştirmek.

Tek hücreliler zaman içinde çeşitli yaratıkları ortaya çıkarttılar. Hayat enerjisi ve yaratıcılık aldı başını gitti. diğer taraftan canlıların çöküşü, iklim değişikliği coronavirüs ve toplumsal krizler dünyaya şekil vermeye başladı. Dünya ile aramızdaki ilişkiler yeniden düşünülmeli ve harekete geçirilmelidir. Çünkü buna mecburuz. Bir bütünün parçası olarak buna mecburuz. Dünya çeşitli yaşam biçimlerinin birbirine bağlı ve bağımlı yaşadığı hassas bir konaklama birimi. Festival bu noktaya odaklanmış durumda. 

La Gacilly fotoğraf festivali Fransada 17 inci yaşını dolduran ve  Arles fotoğraf festivali kadar bilinirliği olan bir festivaldir. Sadece fotoğrafçılarla değil bu sanatın tanıtımı veya gerçekleştirilmesi için çalışan herkesle işbirliği yapar: yazarlar, galeriler ve ajanslar, laboratuvarlar, festivaller ve kurumlar, yayıncılar ve medya, meraklıları ve koleksiyoncular topluluğu ile birlikte çalışmalarını sürdürür.

Fotoğraf günümüzde çeşitli tehlikelere maruz bir durumdadır. Hepimiz bunun bilincinde olarak doğru politikaları seçmek zorundayız. La Gacilly festivali bunun bilincinde olarak çevre ve kültür  misyonu ile yoluna devam etmektedir.

Fotoğrafın başka bir yararına daha tanık olmak isteyen fotoğraf severleri Brötanya’nın bu sevimli bölgesine, bu özel festivale davet etmek istiyorum. Açık havadaki 30 kadar serginin girişlerinin tümü ücretsiz. Corona’dan sonra bu festivali gezmek ve doğa üzerine düşünmek çok iyi gelecektir diye düşünüyorum. 1 Haziran- 30 Eylül 2020 La Gacilly Fransa

Sergisi olan fotoğrafçıları şöyle bir tanıyalım isterseniz.

Festival afişini Michel Bouvet yapmış. Fotoğrafçılar;

Carolina Arantes

Cassio Vasconcellos

Sebastio salgado

Thomas Munita

Marcos Lopez

Emmanuel Honorato Vázquez

Luisa Dörr

Pablo Corral Vega