Bordeaux: Şarap festivalleri ve fuarları şehri…

Önümüzdeki nisan ayının ilk yarısında, ilk defa İtalya’nın Verona kentindeki Vinitaly şarap fuarını ziyaret edeceğiz. Vinitaly’yi gezdikten sonra yaşadıklarımızı ve tadımlarımızı da yazıya dökmeyi arzu ederiz tabii ki. Ama öncesinde sıklıkla gittiğimiz Bordeaux’nun festival ve fuarlarından bahsedelim istedik.

Vinexpo, Bordeaux’nun resmi şarap fuarıdır. İki senede bir yapılır. 1981 yılında ticaret odası tarafından başlatılan bu fuarlar artık Shanghai ve Paris’e de taşındı. İlk açıldığı yıl 542 üreticinin katıldığı fuarda 2013’te 2400 üretici yer aldı. 148 ülkeden 50 bin ziyaretçi gezdi.

Bordeaux şehriilki 1998’de yapılan “Bordeaux şehri şarabı kutluyor” adlı  şarap bayramının 20. yıldönümünü ise geçen yıl kutladı. Bugün dünyanın en büyük Avrupa turizm ve ihracat etkinliği haline gelen bu popüler festivalde, çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bordeaux Metropole Arşivi sergisi, kenti ve 19. yüzyıl sonlarında şaraba dair tüm etkinlikleri incelememize olanak sağlaması açısından çok önemliydi. Belgeler, metinler, posterler, fotoğraflar, filmler sanki halkı “Bordo Ruhu”nu keşfetmeye davet ediyordu. Ayrıca günlük yaşam ve karikatür sanatı da kutlanan Bordeaux şarabının başka yönlerini de gözler önüne seriyordu.

Şarap Bordeaux’nun sembolüdür, antik çağlardan itibaren şehrin görkemine görkem katmış,  ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan onu yüceltmiştir. Orta çağlardan beri şarabın fuarların merkezinde olması da oldukça doğaldır. Yaklaşık üç yüzyıl boyunca şarap tüccarlarının belirli yerleri olmadığından, tüm tüccarlar şehrin ara sokaklarına yerleşmişlerdir. Resmi olarak 1853 yılında belediye şarap fuarlarını nehir kenarındaki Place des Quinconces’e yerleştirme kararı vermiştir.

1895’teki ilk büyük sergi, 4 ve 5 Haziran’da Cumhurbaşkanı Felix Faure tarafından açılmıştır. Bu fuar sırasında endüstri, tarım, ticaret ve kültür konulu üç geçici saray ünlü mimar Joseph Tournaire tarafından inşa edilmiştir. Şarap, fuarda baş tacı edilmiştir. Toplantılar, geziler, ziyaretler, degüstasyonlar, ziyafetler ve havai fişekler festivallerin diğer etkinlikleridir.

Bir diğer büyük başarı, 1909 tarihinde “Hasat Festivali”dir. 1872’de yayımlanmaya başlayan Petite Gironde adlı günlük gazete tarafından 11 – 13 Eylül arasında Place des Quinconces’te düzenlenmiştir. Bu festivalin de asıl amacı şarap endüstrisinde şarabı yüceltmekten başka bir şey değildir. Organizasyon komitesi iki ünlü mimar Cyprien Alfred-Duprat ve Pierre Ferret’ye görev verir. 16 bin m2 üzerine, 25 bin seyirci alabilecek antika bir tiyatro tasarlarlar. Besteci Camille Erlanger ve librettist Henri Cain’in “Bacchus’ün Zaferi” adlı eserleri çok büyük beğeni kazanır. Ulusal ve uluslararası basının bu başarıya geniş yer verir.

1934’te  düzenlenen Bordeaux 18. Uluslararası Fuarı, Cumhurbaşkanı Albert Lebrun’un varlığı ile  görkemli geçer. 14-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen festivalin programı çok yoğundur. 45 delegasyonun katılır. 1971 yılında yapılan fuar ise başka bölgeye taşınır. Bordeaux Gölü’nün kenarındaki fuar alanına yerleştirilir. Interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB) adlı kuruluş tarafından düzenlenen etkinlik 25 – 27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu fuar üç amaca hizmet eder. Ziyaretçilere; şarabı, üzüm bağlarını ve şarap üreticilerini tanıtmıştır. Aynı zamanda 1970 yılı yüzyılın “Millesim”i kabul edildiğinden bunu kutlamak istemişlerdir. Bu festival çok farklı organize edilmiştir. Meşe fıçılar şehri dolaşmıştır. Başta Joe Dassin olmak üzere çok sayıda sanatçı katılmıştır.

Büyük festivallerin ötesinde Bordeaux’da şarap, toplumun günlük hayatında sürekli kutlanmaktadır.

Paul Margueritte şöyle yazar:

“Güzel sıvıyı, koyu yakutu büyük bir saygı ve hassasiyetle tattık..