Aplikasyonlar üzerine; Son mektup..

 

Aplikasyonlar üzerine,

Her ne kadar diğer makinelerle de katılabilinirse de Paris’e sokak fotoğrafçılığı için geziye gelirken biraz iPhone’unuzun ayarlarını biraz da gezi sırasında kullanabileceğiniz aplikasyonları tanımanızın faydası olacağını düşünüyorum.

Çünkü Sokak fotoğrafçılığında iPhone ve akıllı telefonların üstünlüğü kesindir. Kimseyi rahatsız etmeden istediğiniz fotoğrafı çekme özgürlüğünü yakalarsınız.

Bu kez çok uzun uzun yazmayacağım çünkü ihtiyacımız olan ayar ve araçlar sınırlı. Sokak fotoğrafçılığının güzel tarafı da bu. Analog fotoğrafçılar her zaman hazır olsun diye makinelerine 50 mm lens takar 16/f e ayarlar 400 ISO film takarlar perde hızını da 1:400 e ayarladılar mı 3 metre manuel fokusla istedikleri her sahneyi çekerlerdi.  iPhone bunu bugün otomatik olarak yapıyor. İşte iPhone’un güzel tarafı da bu. iPhone sokak fotoğrafçılığı için yaratılmış diyebilirim. Kimseyi rahatsız etmeden istediğiniz kadar yaklaşabilirsiniz.

Tarihin en önemli fotoğrafçılarında Robert Capa’nın dediği “Eğer fotoğrafınız iyi değilse yeterince yakın değilsiniz demektir” sözünü unutmamak gerek. iPhone buna olanak sağlıyor. Kulaklığınızın ses açıp kapama düğmesinin deklanşör olduğunu unutmayın. Olaylara kişilere rahatsız etmeden yaklaşmanızı sağlayacak bu kulaklığı aklınızda ve yanınızda bulundurun.

Önce iPhone 6 için ayarları anlatayım, ardından iPhone 7 ye koydukları birkaç yeniliğe geçerim.

iPhone’unuz doğal kamerası çok güçlüdür. Genellikle onu kullanmanızı öneririm.

Photo mod’una kalmanızı kareyi pek kullanmamanızı öneririm. Çünkü kırparak zaten kare fotoğrafı elde edebilirsiniz. Panoramik fotoğraf manzara fotoğrafçılığı için çok uygundur. Ancak sokak fotoğrafçılığında çok başvuracağınız bir araç değildir. Flaş kullanımına da pek ihtiyaç duymayacaksınız. Sokak fotoğrafçılığı için de, genelde de iPhone kullanımında  flaş kullanımı tavsiye edilmemektedir. Fazla ışığa ihtiyaç duyduğunuzda küçük LED ışıklar işinizi görür. iPhone’un doğal kamerasını ekranı açtığınızda kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir noktaya taşıyın. Bu telefon ekranının sağ alt köşesi olmalıdır. Kapalı ekrandan çabuk açmanın yolu da ekranın üzerinde parmağınızı sağdan sola doğru çekmektir. HDR  fotoğraf kullanımı da abartılı fotoğraflar verdiğinden kapalı tutulmalıdır. Filtreleri de kullanmayın. Timer veya geciktirici hatıra fotoğrafı çektirirken kullanabilirsiniz ama sokak fotoğrafında ona da ihtiyaç yok. Sonuç olarak iPhone’uzu photo mod’una alıp hiç bir ayarıyla uğraşmadan tamamen kendinizi kompozisyon ve ışık şartlarına göre fotoğrafınızı kurmaya konsantre edebilirsiniz.

iPhone mühendisleri siz en güzel fotoğrafı çekebilesiniz diye yıllardır teknik unsurlarla çalışıp ideal şartları elde ettiler. Siz de bundan yararlanın. Bu iPhone ile çekilmiştir reklamlarını hatırlayın. Güzel ışık ve kompozisyonu bulursanız inanılmaz fotoğraflar çekebilirsiniz iPhone’unuzla.

Burada size benim zevkle kullandığım manuel kullanıma da olanak sağlayan bir aplikasyondan bahsedeceğim

ProCamera

https://itunes.apple.com/fr/app/procamera/id694647259?mt=8

ücretli bir kamera aplikasyonu. Size yukarıda bahsettiğim , yapmamanızı önerdiğim işlemleri yapmanıza izin vermiyor. Flaş kullandırtmıyor. Telefonun kendi ışığını fotoğraf çekerken kullanabiliyorsunuz. Buna karşın elde fotoğraf çekerken el titremesini hissediyor ve titreme olmadığı anda çekebiliyor. RAW çekiyor. Net ayarını ve ışık  ayarını farklı noktalara yapabiliyorsunuz. Karanlıkta çekim modu var. HDR çekim opsiyonel.

Beyaz ayarı, ışık ayarı ve hız ayarlarını manuel olarak kontrol edebiliyorsunuz.

Ayrıca türkçe çok güzel bir kullanım kılavuzunu da bünyesinde barındırıyor. Paris e gelmeden ProCamerayı edinip bir müddet kullanırsanız belki de vazgeçemediğiniz bir aplikasyon haline dönüşebilir.

Siyah beyaz sokak fotoğraflarına çok yakışır o zaman provoke app edinip yüksek kontrastlı bir mod ile çekim yapabilirsiniz. Uzun pozlama yapacak iseniz mutlaka Shutter Cam aplikasyonunu indirmiş olun.

Çektiğiniz fotoğraflara sonradan bir düzenleme yapmak istiyor iseniz Snapseed imdadınıza yetişecek.

Bu Paris gezisinde daha fazla aplikasyon önererek sizi yormak istemiyorum. Yukarıda saydığım

4 aplikasyon ve yaratıcılığızla Paris’te çok güzel fotoğraflar çekeceğinize eminim.

Pro Camera

Provoke

Slowshutter Cam

Snapseed